Špenátový závin s vajíčkom
Keďže Veľká noc sa blíži a jar je už za oknom, začínam vypekať jarné recepty z aprílového vydania z časopisu Dobré jedlo. Na obed som dostala chuť na túto špenátovú "štrúdľu", a tak som si ju upiekla. Je veľmi dobrá aj ako pohostenie pre šibačov, aj keď si myslím, že v dnešnej dobe by nám šibači špenátovú štrúdľu asi otrieskali o hlavu. Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 1 vanička baby špenátu
- soľ, čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 150 g tvrdého syra
- na posypanie ľanové a slnečnicové semiačka, alebo sezam
- 3 -4 vajcia uvarené na tvrdo
- 1 vajce na potretie
Špenát umyjeme a sparíme vriacou vodou. Na rozohriatom oleji ho podusíme asi 4 minúty, potom pridáme nakrájaný cesnak, soľ a korenie a necháme odkvapkať na sitku. rozvaľkané lístkové cesto posypeme syrom, na polovicu dáme špenát a znova posypeme syrom. Po okraji cesta rozložíme uvarené vajíčka. Štrúdľu opatrne zakrútime, celú ju potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami. Pečieme na 180 °C aspoň 40 minút.