Škoricové slimáky

06.03.2015 16:43

Dobrota vhodná na akúkoľvek príležitosť, pre maškrtné jazýčky, ktoré majú radi škoricu. Jednoduchý a rýchly receptík. Inšpirácia z mojej milovanej knižky Torty a múčniky od Márie Zjavkovej.
Potrebujeme:

  • 200g polohrubej múky
  • 200 g špaldovej múky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 20 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • štipka soli
  • 125 g masla
  • veľký balík škorice
  • 4 lyžice kryštáľového cukru
  • 1 vajce na potretie

Najskôr si pripravíme kvások. Poldeci mlieka ohrejeme, pridáme doň dve lyžice práškového cukru a nakoniec rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť (cca 5-10 min). V mise zmiešame múky, pridáme zvyšné mlieko, olej, soľ a pridáme kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme v kľude vykysnúť na teplom mieste.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť samostatne vyvaľkáme a potrieme plnkou, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame rozpustené maslo so škoricou a kryštálovým cukrom. Zavinieme ako roládu. Každú roládu nakrájame na trojuholníčky, ktoré poukladáme na plech (mne vyšiel z každej rolády 1 plech) a pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 20-25 minút pri 180 °C. Slimáčiky sú krásne chrumkavé, a ta škoricová vôňa po celom dome je jednoducho mňamky!

Dobrú chuť želá Mrs. Yummy.