Škoricové slimáky
Dobrota vhodná na akúkoľvek príležitosť, pre maškrtné jazýčky, ktoré majú radi škoricu. Jednoduchý a rýchly receptík. Inšpirácia z mojej milovanej knižky Torty a múčniky od Márie Zjavkovej.
Potrebujeme:
- 200g polohrubej múky
- 200 g špaldovej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 20 g droždia
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- štipka soli
- 125 g masla
- veľký balík škorice
- 4 lyžice kryštáľového cukru
- 1 vajce na potretie
Najskôr si pripravíme kvások. Poldeci mlieka ohrejeme, pridáme doň dve lyžice práškového cukru a nakoniec rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť (cca 5-10 min). V mise zmiešame múky, pridáme zvyšné mlieko, olej, soľ a pridáme kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme v kľude vykysnúť na teplom mieste.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť samostatne vyvaľkáme a potrieme plnkou, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame rozpustené maslo so škoricou a kryštálovým cukrom. Zavinieme ako roládu. Každú roládu nakrájame na trojuholníčky, ktoré poukladáme na plech (mne vyšiel z každej rolády 1 plech) a pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 20-25 minút pri 180 °C. Slimáčiky sú krásne chrumkavé, a ta škoricová vôňa po celom dome je jednoducho mňamky!
Dobrú chuť želá Mrs. Yummy.