Rezy s jahodovou penou a bielou čokoládou
Tento koláč naozaj vznikol úplne za pochodu. No dobre je pravda, že som sa nad ním zamýšľala cestou domov v buse, ale finálna verzia mala s verziou v autobuse spoločné akurát tak mascarpone a piškótové cesto. Mali by ste ho skúsiť. Otec poveda, že tento sa mi naozaj vydaril :D
Budeme potrebovať:
- 3 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja
- 100 ml vody
- 250 g mascarpone
- 100 g bielej čokolády
- 2 smotany na šľahanie
- 5 PL práškového cukru
- 200 g jahodovej drene (pomixované jahody)
- ovocie na ozdobenie- ríbezle, jahody, maliny...
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a vodu, prešľaháme. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, poriadne premiešame aby sa suroviny spojili a nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 175°C na 25 minút.
Prvá plnka: Bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a odložíme bokom aby trocha vychladla a keď trocha ochladne primiešame do nej 1/2 mascarpone. Potom si vyšľaháme si prvú smotanu na šľahanie do tuha a nakoniec do nej prišľaháme mascarpone zmiešané s bielou čokoládou. Plnku odložíme do chladničky.
Druhá plnka: Jahodovú dreň zmiešame s druhou polovicou mascarpone a primiešame 3 PL práškového cukru. Vyšľaháme si druhú smotanu na šľahanie do tuha a potom do nej primiešame mascarpone s jahodovou dreňou. Nakoniec pridáme ešte dve polievkové lyžice práškového cukru (ak sa nám to zdá málo husté primiešame viac ale s mierou, lebo to bude sladké. Smotana v chladničke aj tak ešte stuhne :) ) a plnku poriadne premiešame aby sa cukor rozpustil. Zľahka primiešame ríbezle. Odložíme do chaldničky.
Korpus po upečení necháme vychladnúť a prerežeme ho na dve časti. Plnku pridávame až keď je korpus úplne studený. Spodnú časť korpusu môžeme pokvapkať trochou jahodovej drene ak nám zostalo, alebo lekvárom, ale nie je to nevyhnutné. Na spodnú časť korpusu navrstvíme bielu plnku a môžeme posypať trochou ovocia. Prikryjeme vrchnou časťou, na ktorú navrstvíme ružovú (jahodovú) plnku, ktorú nakoniec posypeme ovocím.
Koláčik odložíme do chladničky (cca 4 hod) aby nám smotana pekne stuhla. Dobrú chuť želá Mrs. Yummy :).