Raw vegan torta
Už dlhší čas patrím na facebooku do skupiny rawfoodistov. Živia sa surovou stravou (povolené je sušenie do 40°C) , drvivá vačšina sú vegáni. Čo sa týka mňa, som asi stratený prípad, milujem naše domáce vajcia, čerstvé mlieko z družstva a babkine kysnuté buchty z bielej múky!
Snažím sa však do veľkej miery stravovať čerstvou zeleninou a ovocím, musím sa pochváliť, že v lete, sa mi to naozaj darí. Často sa inšpirujem nápadmi v našej raw skupine.
Tento konkrétny recept je môj vlastný, snažila som sa použiť suroviny dostupné v supermarketoch a tiež cenovo prijateľné, čiže žiadne chaluhy, kešu, brezovy cukor atď
Takže:
Korpus:
cca 300g sušené vykôstkované ďatle (z Lidla)
cca 200g zmes orechov – lieskové, vlašaky, burské – pomleté
2cl kokosový olej (nemusí byť)
voda
rumová aróma (nemusí byť)
biely krém:
3 banány
strúhaný kokos
rúžový krém:
hrsť jahôd
hrsť malín
5-6 ďatlí
pár čerešní
pomleté mandle
postup:
Ďatle rozmixujeme v deci vody a kokosovom oleji (namiesto oleja sa môže dať trošku viac vody). Kašu z ďatlí zmiešame s pomletými orechami, príp. pár kúskov môžeme aj nasekať. Zmes by mala mať konzistenciu asi , ako keď robíme kokosové guľky. Túto zmes “uťapkáme“ do tortovej formy. Ja som mala s priemerom 21cm, na spodok som dala fóliu. Korpus dáme do chladničky, kým si pripravíme krém.
Krém č. 1: rozmixujeme banány a pridáme kokos. Kokosu toľko, aby zmes bola dosť tuhá a neskôr nestiekla z korpusu.
Krém č. 2: rozmixujeme ovocie a ďatle , prisypeme pomleté mandle, opäť kvôli hustote.
Krémy vrstvíme podľa nálady
Dobrú chuť.
R.