Mramorový cheesecake
Už som dllho nič nepiekla :) Neviem prečo, na pečenie proste musí byť nálada, aby z toho vzniklo niečo chutné :) A takto vznikol môj mramorový cheesecake.
Budeme potrebovať:
- 1 a pol balíka bebe keksov bielych
- 2x 125 g syra Philadelphia
- 375 g kyslej smotany
- 90 g masla
- 3/4 hrnčeka cukru
- 2 vajcia
- 100 g čokolády
- 1 lyžica vanilkovej esencie
Najskôr podrtíme keksíky. Nasypeme ich do tortovej formy a zalejeme ich rozpusteným maslom. Premiešame a uťapkáme tak, aby sme vyformovali aj okraj vysoký cca 1 cm. Odložíme do chladničky. Pripravíme si plnku. Vymiešame Philadelphie spolu s vajcami a so smotanou. Primiešame cukor. Z plnky odoberieme 2 a pol polievkových naberačiek (žufán) a premiestnime do inej misky. Do tejto druhej misky primiešame rozpustenú čokoládu a vymiešame. Do prvej misky pridáme vanilkovú esenciu. Plnku začneme vrstviť na keksíkový korpus od stredu spôsobom striedavého dávkovania tmavej a bielej plnky. Jednoducho jedna žufana bielej plnky a na to jedna žufana tmavej plnky až kým sa plnky neminú. Končíme však tmavou plnkou, aby sme mohli vytvoriť mramorovanie na povrchu koláčika (krúžením špajdle, alebo lyžičkou). Pečieme vo vodnom kúpeli (na spodok rúry položíme nádobu s vrelou vodou), pri hornom a dolnom ohreve 160°C 1 hodinu. Po upečení iba pootvoríme dvierka rúry a necháme ho pozvoľne vychladnúť (aby nepopraskal). Neskôr ho necháme vychladnúť na kuchynskej linke a potom šup na noc do chladničky. Dobrú chuť Mrs. Yummy :)