Marhuľové gule
Konečne posledné marhule! Aj keď musím priznať, že mi za nimi bude smutno :( Ale stačilo pojedania tychto krásnych zdravých plodov! Sestra mi včera povedala, že začínam chytať oranžový nádych, no bodaj by nie keď tie marhule obsahujú toľko betakaroténu :) Takže posledná marhuľová večera boli marhuľové gule, na ktoré som recept vyhrabala na internete a jemne ho poupravila :). Asi na 26 gúľ (takých väčších, ak máte väčšie marhule) nám treba:
- 550 g hrubej múky
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- soľ
- marhule
Do hrnca dáme mlieko, v ktorom necháme rozpustiť maslo. Necháme prevrieť a odstavíme zo sporáka. Do maslového mlieka prisypeme múku a lyžicou miešame. Keď masa už nie je horúca zapojíme ruky a ucapkáme cesto, ktoré necháme poriadne vychladnúť. Potom do cesta zakomponujeme vajce. Poriadne premiesime. Marhule odkôstkujeme, ale tak aby zostali v celku, neoddeľujeme polovičky od seba. Z cesta odtŕhame kusy asi ako pingpongová loptička, ktoré roztlačíme na tenkú placku. Do tejto placky obalíme celú marhuľu. Môžeme si pomôcť mokrými rukami. Ak sa nám gule lepia o seba pováľame ich v múke. Najlepšie sa obaľujú marhule, ktoré sú tvrdšie. Gule vložíme do vriacej osolenej vody, varíme, keď vyplávajú na hladinu, tak ich povaríme ešte asi 8-10 minút. Posypeme ľubovolnou posýpkou a mňamíí :)
PS: Nemusíme uvariť všetky gule, časť neuvarených môžeme šupnúť do mrazáku.
Mrs.Yummy