Karamelový cheesecake
Tento cheesecake som už dávnejšie našla v časopise Dobré jedlo. Páčila sa mi na ňom hlavne poleva. Tak som to skúsila a hádajte... poleva ma nesklamala bola skvelá, až tak že by som sa v nej normálne vykúpala :D Každý kto zbožňuje karamelové cukríky krowky určite pochopí.
Budeme potrebovat
- 200g keksíkov (dala som Bebe keksy a bolo to super!)
- 100 g masla
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 500 g ricotty
- 80 g múky
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 110 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 125 ml smotany na šlahanie
- 70 g karamelových cukríkov (dala som krowky)
- 80 g mandľových lupienkov
Keksíky pomocou valčeka rozdrtíme v mikroténovom vrecku, zmiešame s roztopeným maslom a natlačíme do formy (24 cm) tak, aby sme vytvarovali okraj vysoký aspoň 1 cm. Odložíme do chladničky. V mise zmiešame tvaroh, ricottu, cukry, múku a citrónovú kôru. Pomôžeme si elektrickým šľahačom. Postupne prišľaháme vajcia. Hotovú zmes rozotrieme na keksíkový korpus a dáme piecť na 150-160 °C na cca 45-50 minút. Po vypnutí rúry necháme cheesecake chvílu chladnúť v rúre. Potom ho necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Polevu si pripravíme ohrievaním smotany na šľahanie, do ktorej postupne pridávame nakrájané cukríky. Keď smotana prevrie varíme ďalej, kým trocha nezhustne. Potom opatrne pridáme mandle a premiešame. Necháme trocha vychladnúť. Koláč vyberieme z formy a na vrch nanesieme polevu, teda ak sme ju už nezjedli ;)