Jahodové rezy
Dnes som si listovala v starom vydaní časopisu Dobré jedlo a inšpirovala som sa dvoma receptami. Tietp recepty som spojila dokopy, primiešala vlastnú fantáziu a tadáá, vznikoli tieto rezy v tortovej forme.
Potrebujeme:
- 500 ml smotany na šľahanie, môže byť klasická, ale ja som použila rastlinnú šľahačku Holé, ktorá je už aj osladená
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 100-150 g jahôd
- 2 PL likéru (čerešňový alebo iný)
- 2 PL vody
- jahodový džem
- 3 plátky želatíny
- (2 poháre cukru- ak použijeme klasickú smotanu)
- 2 PL cukru
250 ml šľahačky vymiešame s vajíčkami (ak máme živočíšnu šľahačku tak primiešame cukor). Primiešame polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne nám hutné cesto, ktoré ešte ručne prehnietime. Cesto napcháme do vymastenej formy (nemusí byť tortová), uhladíme a pečieme pri 180 °C cca 25 minút.
Zbytok šľahačky vyšľaháme a necháme v chladničke. Plátky želatíny dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody popučíme a vymiešame s 2 lyžicami cukru (pučila som nástrojom na zemiakové pyré). Želatínu zahrejeme v hrnčeku a keď sa roztopí primiešame ju k jahodám. Tie následne vmiešame do vyšľahanej šľahačky. Odporúčam aby boli jahody studené, najlepšie polorozmrazené.
Po upečení koláč popicháme špajdlou a pokvapkáme likérom zmiešaným s vodou. Necháme vychladnúť a potrieme džemom. Nakoniec navrstvíme šľahačku, môžeme ozdobiť topingom, alebo ovocím. Rezy porcujeme, alebo necháme odpočívať v chlade.
Dobrú chuť!
Mrs. Yummy