Jahodová tortička s vanilkovým krémom
Dnes som sa bavila s mojou kamoškou Zuzkou ohľadom jahodovej tortičky, ktorej fotku mám na blogu na úvodnej stránke. Bolo to veľmi vtipné, pretože som si nevedela ani za svet spomenúť, ktorú tortu myslí, vzhľadom na to, že si nepametám, čo som kedy už piekla :D. Tento moment bol ešte umocnený o to, že sme sa o tom bavili počas behania na telesnej :P :D. Ale! spomenula som si. A spomenula som si aj na to, že to bola jedna z mála tortičiek, ktoré som si sama vymyslela a preto si pametám aj recept :).
Bude treba:
Klasické piškótové cesto (kto nemá osvedčený recept, tak jeden pridávam)
- 4 vajcia
- 200 g kryštáľového cukru
- 1 dcl vody
- 1 dcl oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Na plnku treba:
- 2 vanikové puding, alebo lepšie puding zlatý klas - cca 50 g
- 150 g masla
- 500 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 40 g práškového cukru
- džem- najlepšie jahodový
- 1 vanička zrelých jahôd- cca 200 g
Žĺtka vymiešame s cukrami do penista. Pridáme vodu a olej - premiešame. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkom. Nakoniec zľahka vmiešame vysľahaný sneh z bielkov. Pečieme pri 180 °C cca 30-40 minút. Rúru otvárať až tesne pred upečením, aby cesto nespľaslo!
Z pudingového prášku, mlieka a vanilkových cukrov si uvaríme hustý puding, ktorý necháme dobre vychladnúť za občasného premiešania. Zatiaľ si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do penista. Keď je puding vychladnutý, prisľaháme ho k maslu.
Vychladnutý korpus prerežeme na dve polovice. Spodný plát korpusu potrieme džemom a polovicou plnky. Prikryjeme horným plátom korpusu. Zbytkom plnky potrieme vrch a boky torty. Ozdobíme jahodami, prekrojenými na polovice. Môžeme hneď podávať, ale lepšie je tortičku nechať odstáť, aby piškót dobre zmäkol a chute sa premiešali.
PS: kto by chcel double jahodový zážitok, môže si dať jahody aj do plnky medzi korpusy :P ale potom bude treba dvakrát viac jahôd.