Fejkerníky alias Nepravé veterníky
Mala som chuť spraviť veterníky, ktoré budú chutnať ako veterníky, ale chcela som ich spraviť bez toľkej komplikovanej námahy, ktorú treba vynaložiť pri tvorení klasických veterníkov. A! podarili sa :) Dokonca si dovolím povedať, že sú aj menej kalorické ako tie klasické :P
Budeme potrebovať:
1. na cesto, z ktorého vám vyjde 25 ks ( ak chcete iba okolo 12 ks, tak použite iba polovicu zo všetkých surovín)
- 120 g hladkej múky
- 100 g masla
- 300 ml vody
- 3 vajcia ( na polovičnú dávku treba 2)
2. na krém budete potrebovať
- Dr. Oetker krémová náplň-vanilková
- práškový cukor
- mlieko
3. šľahačku pripravíte pomocou:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice skaramelizovaného kondenzovaného mlieka (podobné ako salko, ale je to tuhé, našla som v coop jednote)
- mlieko
4. polevu pripravíte tiež z mlieka a z toho skaramelizovaného mlieka
Takže, najskôr si pripravíme odpaľované cesto. Do hrnčeka nalejeme 300 ml vody a necháme v nej rozpustiť maslo. Privedieme do varu, odstavíme z plameňa a prisypeme múku. Miešame až kým sa nám nevytvorí hladká kaša. Necháme 10 minút vychladnúť a potom primiešavame po jednom rozšľahané vajíčka, až kým nám nevznikne hladká kaša, ktorá sa leskne. Touto kašou naplníme zdobiace vrecko a kreslíme slimáčikov (tak aby pripomínali tvar veterníka, do stredu môžeme naniesť trocha hrubšiu vrstvu cesta) na plech vystlaný papierom na pečenie. Stačia cca taký skoro ako dlaň. Počas pečenia zväčšia objem. Pečieme pri 220°C- 20-25 minút. Upečené veterníky necháme chvíľu vychladnúť a potom ich poprekrajujeme.
Krém si pripravíme veľmi jednoducho, podľa návodu na obale. Naplníme zdobiace vrecko a naplníme spodok veterníkov. 1 balenie krému krásne vyjde na tých 25 ks.
Karamelový krém pripravíme tak, že si vyšľaháme šľahačku do tuha. 3 lyžice skaramelizovaného mlieka rozmiešame asi v pol deci mlieka, tak aby to skaramelizované mlieko nadobudlo tekutú konzistenciu. Prilejeme ho do šľahačky a poriadne zamiešame. Takto dostaneme karamelovú šľahačku. Kto chce viacej karamelovú, pridá si viacej rozmiešaného skaramelizovaného mlieka s mliekom. Každý podľa chuti :). Naplníme si zdobiace vrecko a šľahačku nastriekame navrch vanilkovej plnky.
Polevu pripravíme Taktiež rozmiešaním skaramelizovaného mlieka s obyčajným mliekom, ale tak aby to nebolo úplne tekuté, aby nám poleva nestekala po čiapočkách veterníkov. Skúste pomer 2 lyžice mlieka na lyžicu skaramelizovaného mlieka. Poriadne rozmiešať a namáčať do toho vrchné časti veterníkov. Ak je poleva moc tuhá pridajte si trocha mlieka, verím, že nájdete ten správny pomer :). Vždy keď sa poleva minie vytvoríme si ďalšiu, vzhľadom na to, že určite z nej aj veľa ochutnáte lebo je mňamóóózna :P
Keď máme čiapočky poomáčané v poleve prikryjeme nimi spodnú časť veterníkov naplnených vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou a môžeme hneď aj koštovať, poprípade odložiť do chladničky. Na druhý deň sú najlepšie.
Mrs Yummy :)