Citrusová mňamka
Môj ďalší recept je opäť vhodný pre celiatikov, paleofilov, ale hlavne pre všetkých fajnšmekrov .
Postup je dvojfázový, ale v pohode to celé zvládnede do hodiny. Avšak kto je zvyknutý z posilky , kľudne si môže spraviť cesto ráno a krém poobede .
Takže,
na cesto potrebujeme:
200 g pomletých mandlí alebo orieškov - ja som si spravila takú zmes, vlašáky od susedy a pridala
som aj pár mandlí aby sa nepovedalo
1/2 ČL soli
2 PL masla alebo kokosového oleja príp. slnečnicového
1 vajce
Všetko spolu zmiešame, stačí aj polievkovou lyžicou. Cesto bude takej lepkavej nie riedkej konzistencie. Budete mať pocit, že nie čo nie je ok (presne vtedy je super ). Vyhrejeme rúru na 200°C . Tortovú formu s priemerom do 25cm vyložíme papierom a celú vymastíme maslom. Cesto vysypeme do formy a prstami uťapkáme, vyformujeme zvýšený okraj. Tu prídu ďalšie pochybnosti, že cesta máte málo, no nevzdávajte to. Bude veľmi tenké, ale pri pečení sa trošku nafúkne. Pečieme cca 10-15 minút.
Tento korpus sa dá použiť ako základ čohokoľvek. Môžete naň rozmixovať banán, mascarpone, puding.. Ak ste mali zlý deň, zjesť ho len tak nasucho. Ja som naň spravila
pomarančovo- citrónový krém:
3 vajcia
3 PL hnedého cukru (ak dáte biely nič sa nestane, pripravíte sa len o pár enzýmov, možno si zvýšite cholesterol, depku, objavia sa hemeroidy atď..)
½ zrniečok z vanilkového struku alebo 1PL vanilkovej arómy
100 ml šťavy z pomaranča
25 ml šťavy z citrónu
3 PL citrónovej a pomarančovej kôry
125 ml olivového oleja
Pomaranč a citrón sa mi nechcelo odšťavovať, takže som dala 1 pomaranč a polku citróna , trochu vody a rozmixovala to v smoothovači. K šťave pridáme vajcia, postrúhanú kôru, vanilku a mixujeme cca 4 minúty. Nakoniec pridáme olej a ešte chvíľu mixujeme. Potom túto zmes varíme vo vodnom kúpeli, treba ju stále pomaly miešať. Po pár minútach začne hustnúť ako puding.
Necháme trochu vychladnúť a nakoniec rozotrieme na korpus. Tiež si tento krém viem predstaviť len tak napr. s jahodami.
Dobrú chuť.
Remy