Babkin mrežovník
Tento recept mám od mojej babky. Je to jedna z mnohých podôb mrežovníka.
Na cesto:
500g hl. múky
1 palmarín
250g práš. cukru
2 vajcia
1 prdopeč
Cesto spracujeme a rozdelíme na dve polovice. Z prvej vyvaľkáme spodnú vrstvu, čiže na celý plech. Plech vytrieme papierikom od palmarínu, alebo ak ste expert a papierik ste už stihli vyhodiť : -) , tak akýmkoľvek margarínom vymažeme plech. Cesto má hrúbku asi 1 cm. Ostatné cesto odložíme. Neochutnávame, neoďobkávame.
Plnka má niekoľko častí. Potrebujeme:
500g tvaroh (môže byť napr. 250g jemný +250g hrudkový)
20g vanilkového cukru
5ks menších jabĺk
100g mletých orechov
2 hrste kryštál. cukru
Zmiešame vanilkový cukor s tvarohom a natrieme ho ako prvú vrstvu. Jablká ošúpeme, postrúhame najemno. Tým nám vznikne vrstva n. 2 . Nasypeme orechy a dve hrste cukru.
Zoberieme ¼ cesta vyvaľkáme a dáme na vrch. Táto vrstva je samozrejme tenšia ako tá spodná, veď bolo aj o polovicu menej matrošu. Natrieme lekvárom (jahodový, čučoriedkový,... podľa chuti). Z druhej ¼ cesta spravíme mriežky a poukladáme na vrch.
Hotovo. Pečieme asi 25 min. na 170 °C .
Remy